Debat: I "Huset" er de indsattes børn usynlige. Og det ligner virkeligheden

Børn af indsatte er overset i lovgivningen.

Debatindlæg af SAVN’s sekretariatsleder Elisabeth Toft Rasmussen i Jyllands-Posten (29.9.2023)

Fængselsserien ”Huset” har fået anmelderne til at kaste om sig med stjerner, og i DR er der stor tilfredshed over seertallene på fiktionsserien om livet bag tremmerne. Seriens omdrejningspunkt er fire fængselsbetjente, der udfordres af de indsatte på magtbalancen i fængslet. I serien er der skruet op for dramaet i sådan en grad, at det forhåbentlig er åbenlyst for alle, at der er tale om fiktion og ikke en gengivelse af den typiske hverdag i de danske fængsler.

Men på ét punkt ligner det fiktive univers i ”Huset” virkeligheden. De indsattes børn er usynlige og har ingen stemme i serien. For i dramaserien fremstilles de fængslede som nogen, der hverken har børn eller gør sig ret mange tanker om deres familier. Og det til trods for, at der hvert år er cirka 4.000 børn, hvis far eller mor afsoner en dom.

De fraværende børn i ”Huset” er meget sigende for samfundets ”blinde plet” i forhold til denne børnegruppe, som har det svært på mange måder og har brug for al den støtte, vi kan give dem – men som sjældent får nok hjælp. Tværtimod. De bliver overset og har svært ved selv at gøre opmærksom på deres eksistens, fordi de ofte føler skam og skyld over at være barn af en kriminel og ofte mærker de omgivelsernes fordømmelse.

Børn af indsatte er også usynlige i lovgivningen. For hvor man i Danmark har givet de indsatte en række af juridiske rettigheder, blandt andet når det gælder muligheden for at se deres børn, så har vi ingen lov, der tager udgangspunkt i børnene og de behov, du som barn har med en forælder i fængsel.

Indtil videre er der sendt fire af de seks afsnit, som udgør første sæson af ”Huset”. Mon ikke der kommer en sæson to? Hvis, så lad os håbe, at der her kommer fokus på de indsattes børn, da det vil give de mange seere mulighed for at få indblik og forståelse for de udfordringer, som tusinder af danske børn og familier oplever hvert år, når en forælder rives ud af hverdagen og frihedsberøves bag tremme.

Forrige
Forrige

Augustinus Fonden støtter SAVN med 200.000 kroner

Næste
Næste

SAVN afholder forældreophold – vil du med?