Samfundstjeneste

Samfundstjeneste er et alternativ til en fængselsstraf, som normalt er en del af en betinget dom. Samfundstjeneste betyder, at den dømte skal udføre et stykke arbejde for samfundet uden at få løn for det.

Vi har samlet information til dig, som er pårørende til én, der skal udføre samfundstjeneste. Her kan du læse om, hvem der bliver dømt til samfundstjeneste, og hvad det vil sige at udføre samfundstjeneste.

Hvem bliver dømt til at udføre samfundstjeneste?

Der er ca. 4000 danskere, der hvert år bliver dømt til at udføre samfundstjeneste. Samfundstjeneste kan idømmes, hvis det er omfattet af den straframme, som er politisk vedtaget til at gælde for den begåede kriminalitet. Derudover kræver det, at retten finder den sigtede egnet til at afvikle samfundstjeneste. Den vurdering foretages i udgangspunktet på baggrund af en personundersøgelse, personlige og sociale forhold, og hvorvidt den pågældende dels er indstillet på og samtidig vurderes at være i stand til at møde op og afvikle samfundstjenesten stabilt og ligeledes passe de tilsynssamtaler i Kriminalforsorgen, som følger med. Ud over at afhænge af kriminalitetens art og andre juridiske forhold, beror muligheden for at blive idømt en betinget dom med et vilkår om samfundstjeneste altså også på en individuel vurdering af den sigtedes forhold.

Hvad vil det sige at udføre samfundstjeneste?

Hvis en person er dømt til at udføre samfundstjeneste, betyder det, at han eller hun over en fastsat periode skal arbejde 30 til 300 timer for en offentlig institution eller en institution med et godtgørende formål. Det er Kriminalforsorgen, som i samarbejde med den dømte beslutter, hvor den dømte skal udføre samfundstjeneste. Man kan f.eks. udføre samfundstjeneste i sportshaller, på plejehjem eller i teatre og genbrugsbutikker.

Hvis man skal udføre samfundstjeneste, skal den dømte arbejde i sin fritid. På den måde kan man stadig passe sit arbejde og blive boende hjemme. Den dømte vil være under tilsyn af Kriminalforsorgen i den periode, han eller hun udfører samfundstjeneste. Det er meget vigtigt, at man overholder aftalerne for sin samfundstjeneste. Hvis man f.eks. ikke udfører det arbejde, som aftalen omfatter, kan sagen komme i retten igen, og den dømte kan risikere at afsone resten af straffen i et fængsel. Derfor er det et rigtig godt råd, at man altid møder til tiden og udfører det arbejde, som man bliver sat til. Samtidig skal man også møde til de tilsynssamtaler, som Kriminalforsorgen indkalder til undervejs i forløbet.