SAVN som organisation

Pårørendeforeningen SAVN blev etableret i 2005 efter initiativ fra en pårørende, som i forbindelse med sin partners fængsling og den vanskelige situation for deres fælles barn manglede rådgivning og mulighed for at mødes med andre pårørende til indsatte. 

I de første mange år tilbød SAVN udelukkende familieophold og familierelateret telefonrådgivning, men i de seneste år har foreningen fået en bredere palet af aktiviteter og tilbyder i dag også ungeophold, socialfaglig -, økonomisk - og juridisk rådgivning, tilbud om deltagelse i en lukket facebookgruppe og afholder årligt 50 forløb med samtalegrupper for indsatte i fængsler og arresthuse.

SAVN er den eneste forening i Danmark som arbejder på dette felt og har pårørende til indsatte som sin primære målgruppe, og derfor er foreningen også særligt forpligtet til at varetage de pårørendes og især børnenes interesser. Både over for beslutningstagere, myndigheder og også for de faggrupper som møder de pårørende i deres dagligdag. Ligesom foreningen arbejder aktivt for at mindske den tabuisering, der præger området, og den stigmatisering som mange pårørende lider under.

Foreningen ledes af en frivillig bestyrelse, er landsdækkende og drives fra et mindre sekretariat i København. Du kan læse mere om SAVNs bestyrelse og sekretariat på følgende links her og her.

I SAVN arbejdes der ud fra følgende værdier

Vi mener, at:

  1. Alle mennesker skal betragtes som eksperter i eget liv 

  2. Børns rettigheder (jf. FNs Børnekonvention) skal respekteres og håndhæves 

  3. Man kan være forældre på mange måder, og man skal mødes på egne præmisser

  4. Alle mennesker har glæde af at indgå i sociale fællesskaber

Alle mennesker skal betragtes som eksperter i eget liv 

I SAVN tager vi børn og voksne alvorligt ved at lytte og anerkende dem som eksperter i eget liv. Vi tror på, at både børn og forældre føler sig bedst imødekommet, finder tillid til og føler sig bedst hjulpet, hvis vi tager udgangspunkt i den enkeltes livsverden og fortællinger og ved i arbejdet at rumme de mange forskelligartede og komplekse familiesituationer.  

Børns rettigheder (FNs Børnekonvention) skal respekteres og håndhæves

Vi tilrettelægger og udfører arbejdet i SAVN med respekt for børns rettigheder i overensstemmelse med FNs Børnekonvention. Det er derfor også en naturlig del af arbejdet i SAVN at medvirke til at sikre fokus på børns rettigheder og myndigheders efterlevelse af Børnekonventionen. Læs eventuelt uddybende om Børnekonventionen og dens artikler i Børnerådets beskrivelse her.

Man kan være forældre på mange måder, og man skal mødes på egne præmisser

Alle forældre, som henvender sig for at få råd og blive støttet i deres forældreskab, skal føle sig lyttet til, mødt og så vidt muligt forstået og hjulpet. For man kan være forældre på mange måder, hvilket skal respekteres i den rådgivning, forældrene modtager. Vi har dog altid fokus på barnets tarv, og rådgivningen om forældreskabet vil altid ske med afsæt heri.

Alle mennesker har glæde af at indgå i sociale fællesskaber

I SAVN tror vi på, at alle mennesker har gavn af at møde andre personer i samme situationer som dem selv, for at dele erfaringer og få almengjort deres følelser. Vi arbejder derfor målrettet på at skabe muligheder for pårørende til at kunne indgå i sociale fællesskaber. Det gør vi eksempelvis ved at give pårørende mulighed for at deltage i SAVNs lukkede facebookgruppe og på familie- og ungeophold, hvor de kan udveksle erfaringer, reflektere sammen og få oplevelsen af ikke at være alene om at stå i en vanskelig og ofte tabubelagt situation.